κατανάλωση καυσίμου αυτοκινήτου

Κατανάλωση καυσίμου. Ένα ζευγάρι λέξεων που ταυτίζεται με την οδήγηση του αυτοκινήτου μας. Το ζητούμενο είναι να έχετε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου, ώστε να πετυχαίνετε και τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χρημάτων. Πράγματι, η οδήγηση με οικονομία καυσίμου μπορεί να εξοικονομήσει εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Επιπλέον, βελτιώνει σημαντικά την οδική ασφάλεια και μειώνει αισθητά τη φθορά του οχήματός σας. Τροποποιώντας ελαφρώς κάποιες μικρές συνήθειές σας στην οδήγηση ή στην προετοιμασία πριν το ταξίδι, θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί όλα τα βήματα για να επιτύχετε την επιθυμητή μέγιστη εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου:

9+1 βήματα για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας

Βήμα #1: Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών του οχήματός σας και πάντα πριν από κάθε ταξίδι. Αν τα ελαστικά είναι φουσκωμένα έστω 1 psi λιγότερο από το προβλεπόμενο, η απόδοση του καυσίμου μειώνεται έως 3%. Σε ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις, η αντίστοιχη απόδοση μειώνεται εκθετικά.

Βήμα #2: Προσοχή στην επιτάχυνση

Όσο πιο απότομα επιταχύνετε, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνετε. Για να είστε όσο πιο αποδοτικοί γίνεται, αφιερώστε περίπου 5 δευτερόλεπτα για να πιάσετε τα 20χμ μετά από στάση.

Βήμα #3: Κρατήστε την ταχύτητα του οχήματός σας σταθερή

Όταν η ταχύτητά του αυτοκινήτου έχει μεγάλες διακυμάνσεις, τότε καταναλώνετε περισσότερα καύσιμα και ξοδεύετε περισσότερα χρήματα απ’ όσο χρειάζεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαφοροποίηση της ταχύτητάς μεταξύ 75 – 85χμ/ω ανά 18’’ αυξάνει τη χρήση καυσίμου 20%. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης του cruise control σε κάποιον αυτοκινητόδρομο.

Βήμα #4: Αποφύγετε την άσκοπη χρήση του κλιματιστικού

Μην υπερβάλλετε με τη χρήση του κλιματιστικού, ειδικά κατά τις μέρες που μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση του. Σύμφωνα με την Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτου (SAE: Society of Automotive Engineers) ο κλιματισμός μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 10%.

Βήμα #5: Οδηγείτε με προσοχή!

Έχοντας το μυαλό σας στην οδήγηση και μόνο, είστε σαφώς πιο συγκεντρωμένοι και δεν αποσπάστε εύκολα. Τι σημαίνει αυτό; Θα είστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα να ελαττώσετε ταχύτητα παρατηρώντας τη συμπεριφορά του μπροστινού οδηγού ή το οδόστρωμα. Έτσι δεν θα ‘πέσετε στα φρένα’, ενέργεια που είναι επιζήμια για την οικονομία καυσίμων. Επιπλέον, η οδήγησή σας είναι πιο ασφαλής κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Βήμα #6: Μη μαρσάρετε υπερβολικά

Το στροφόμετρο δεν πρέπει να βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς τότε η κατανάλωση καυσίμου είναι υψηλότερη από ποτέ. Προσπαθήστε λοιπόν να αλλάζετε έγκαιρα τις ταχύτητες εγκαίρως στην εκκίνηση ή την επιτάχυνση και αφήστε τις… ‘ξερογκαζιές’!

Βήμα #7: Μην ξεπερνάτε τα όρια ταχύτητας

Όσο περισσότερο τρέχετε, τόσο πιο μεγάλη είναι η αντίσταση του αέρα για το αυτοκίνητο. Συνεπώς αναγκάζεται να καταναλώσει περισσότερο καύσιμο για να διατηρήσει την ταχύτητά του. Μια αμελητέα διαφορά ταχύτητας 12 χμ/ώ μπορεί να επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου ακόμα και 23%!

Βήμα #8: Όχι στις υπερβολικές αποσκευές!

Όσοι έχουν την κακή συνήθεια να κρατούν τα πάντα στο πορτμπαγκάζ, εκτός από τα απολύτως αναγκαία, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Κάθε επιπλέον 50 κιλά που φορτώνετε στο αυτοκίνητό σας, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται κατά 2%.

Βήμα #9: Μην κάνετε skip τα service

Όσο παλιώνει ένα αυτοκίνητο, όλο και πιο απαραίτητο είναι να μην χάνονται τα service του και ειδικά του κινητήρα. Ένα φθαρμένο μπουζί, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου ακόμα και 5%. Η συμβουλή μας; Προσέχετε πολύ στις αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και στραφείτε μόνο στις αξιόπιστες επιλογές.

+1 Βήμα: Αφαιρέστε τη σχάρα οροφής για χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου

Μήπως το αυτοκίνητό σας διαθέτει σχάρα οροφής; Αν δεν τη χρησιμοποιείτε, τότε καλύτερα να την αφαιρέσετε. Η αφαίρεσή της μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 5%.

Ανακαλύψτε τη νέα γκάμα της Autostadt με αυτοκίνητα χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου!

Βρίσκεστε σε αναζήτηση αυτοκινήτου με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου; Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις της Autostadt. Ανακαλύψτε όλα τα νέα premium μεταχειρισμένα μοντέλα της κι επιλέξτε αυτό που σας ενδιαφέρει με:

  • Εγγύηση μηχανής – σασμάν για 6 μήνες ή 10.000 χλμ, όποιο έρθει πρώτο
  • Γραπτή τεχνική αναφορά
  • Εγγύηση χιλιομέτρων
  • Εγγύηση ατρακάριστου
  • Δυνατότητα ελέγχου και από δικό σας μηχανικό
  • Δυνατότητα χρηματοδότησης δανείου για αγορά αυτοκινήτου από την Τραπεζα Πειραιώς ή την tbi bank.

Φυσικά, όλα μας τα μοντέλα είναι 100% ετοιμοπαράδοτα!

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την έκθεσή μας, Αναπαύσεως 51-53 Βριλήσσια, και το site μας www.autostadt.gr.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106139650

 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο «Κατανάλωση καυσίμου αυτοκινήτου & πώς να την μειώσετε»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο νέο blog της Autostadt.