κάθισμα παιδικό αυτοκινήτου

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Ένα υπερ-απαραίτητο gadget ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για τις ασφαλείς μετακινήσεις του παιδιού σας. Όταν όμως μιλάμε για «παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου», ένα πράγμα θα πρέπει να σας έρχεται στο μυαλό: Το σύστημα ISOFIX.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της ασφάλειας, της διευκόλυνσης και της μόδας όσον αφορά την αξιόπιστη μεταφορά ενός παιδιού με το αυτοκίνητο. Στο παρόν άρθρο, θα μάθετε τι ακριβώς προσφέρει το ISOFIX και τι να κάνετε αν δεν είναι διαθέσιμο.

Τι είναι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου ISOFIX;

Το ISO 13216 είναι ένα πρότυπο ασφάλειας που καθιερώθηκε στα αυτοκίνητα στα early 00’s. Προβλέπει την ασφαλέστερη τοποθέτηση των παιδικών καθισμάτων με τη χρήση βάσεων στήριξης ISOFIX (International Standards Organisation FIX). Συγκεκριμένα, το σύστημα ISOFIX, είναι 2-3 μεταλλικές υποδοχές που είναι απευθείας βιδωμένες, στο πλαίσιο του αυτοκινήτου. Μπαίνουν κάτω από την πίσω σειρά των καθισμάτων, δεν προεξέχουν από τα καθίσματα και συνήθως δεν είναι ορατές. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ISOFIX, υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα χρονολογίας από το 2007 και μεταγενέστερα. Τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, έχουν διακριτικά ταμπελάκια που υποδηλώνουν την ύπαρξη ISOFIX.

Πώς κάνει το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου τόσο ασφαλές;

Χωρίς αμφιβολία, τα συστήματα συγκράτησης στο αυτοκίνητο βοηθούν σημαντικά στην ασφαλή μεταφορά των παιδιών. Όμως, οι συμβατικές μέθοδοι πρόσδεσης των παιδικών καθισμάτων, χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο από τους γονείς κατά 70%! Αυτό ακριβώς ήρθε να διορθώσει το ISOFIX, περιορίζοντας δραστικά την πιθανότητα λάθους. Έτσι, το πρόβλημα της λανθασμένης πρόσδεσης του καθίσματος μέσω της ζώνης σχεδόν εξανεμίστηκε!

Μολονότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την ασφάλεια στο παιδί, συγκριτικά με τη ζώνη, το ISOFIX πέτυχε διάνα. Το ποσοστό επιτυχούς πρόσδεσης του παιδικού καθίσματος μέσω των σημείων ISOFIX αγγίζει πλέον το 96%! Επιπλέον. καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών· από τις πρώτες εβδομάδες μέχρι και τα 12 έτη!

Πώς θα καταλάβετε αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει ISOFIX;

Για να καταλάβετε αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει υποδοχείς ISOFIX ενεργήστε ως εξής:

  1. Ψάξτε στα πίσω καθίσματα για σημάνσεις με την επιγραφή ISOFIX.
  2. Επικοινωνήστε με την επίσημη αντιπροσωπεία, δίνοντας τον αριθμό πλαισίου που βρίσκεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
  3. Βάλτε το χέρι σας στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το κάτω μέρος των πίσω καθισμάτων. Αν πιάσετε κάποιους μεταλλικούς υποδοχείς που προεξέχουν προς τα έξω (χωρίς να φαίνονται) τότε το αυτοκίνητό σας διαθέτει ISOFIX.

Τι να κάνετε αν το αυτοκίνητό δεν έχει ISOFIX

Αν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιείτε δεν έχει υποδοχείς ISOFIX, τότε απευθυνθείτε σε μια αντιπροσωπεία και ρωτήστε αν γίνεται εγκατάσταση. Η μεταγενέστερη εγκατάσταση σπάνια είναι εφικτή, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσετε! Αν η τοποθέτηση δεν είναι εφικτή, χρησιμοποιήστε την επιβατική ζώνη ασφαλείας για να στερεώσετε το παιδικό κάθισμα. Αν το κάνετε σωστά, η ασφάλεια πρόσδεσης του παιδιού θα είναι το ίδιο αξιόπιστη.

Ποιο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου ISOFIX να επιλέξετε

Προτού αγοράσετε οποιοδήποτε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να μεταβείτε από εκεί με το όχημα για ένα… test drive! Έχετε κατά νου πως δεν ταιριάζουν όλα τα ISOFIX καθίσματα σε όλες τις ISOFIX υποδοχές, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου ISOFIX, χωρίζονται σε 5 groups, αναλόγως το βάρος του παιδιού:

  • Group 0: 0 – 10 κιλά (από τη γέννηση έως 6 – 9 μηνών).
  • Group 0+: 0 – 13 κιλά (από τη γέννηση έως 12 – 15 μηνών).
  • Group 1: 9 – 18 κιλά (από 9 μηνών έως 4 ετών).
  • Group 2: 15 – 25 κιλά (από 4ετών έως 6 ετών).
  • Group 3: 22 – 36 κιλά (από 6 ετών έως 11 ετών).

Autostadt: Η ασφαλής μετακίνηση των παιδιών σε πρώτο πλάνο

Στην Autostadt δίνουμε στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου την προτεραιότητα που του αρμόζει. Ασφαλώς, διαθέτουμε πληθώρα επιλογών που είναι συμβατές με το σύστημα ISOFIX. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μας ρωτήσετε αν το όχημα που σας έχει κεντρίσει την προσοχή, διαθέτει την πρόβλεψη παιδικών καθισμάτων ISOFIX. Ακόμα καλύτερα, από τις εγκαταστάσεις μας για να το διαπιστώσετε, μαζί με το παιδικό κάθισμα που διαθέτετε. Μόνο έτσι θα είστε 100% σίγουροι πως είναι συμβατά! Άλλωστε, η ασφάλεια στις μετακινήσεις των παιδιών, οφείλει και πρέπει να ανήκει στις προτεραιότητες όλων μας.

Σας περιμένουμε να μας επισκεφθείτε στην έκθεσή μας, Αναπαύσεως 51-53 Βριλήσσια ή το site μας http://www.autostadt.gr.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106139650 

Σας άρεσε το νέο μας άρθρο με τίτλο «Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου: Πού πρέπει να δώσετε έμφαση»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο blog της Autostadt.